DIDŽIOJI MAŽYLIŲ ŠVENTĖ – KRIKŠTYNOS

Krikštynos artėja: kaip papuošti vaiką?

Vaiko krikštynos – svarbus ir prasmingas įvykis šeimoje, todėl nenuostabu, kad ruošiantis šiai ypatingai šventei, vaiko tėvams iškyla daugybė klausimų. Kiekviena šeima svajoja, kad ši diena būtų išskirtinė ir įsimintina, todėl šventei artėjant labai svarbu tiksliai apsispręsti, kokį scenarijų norite pasirinkti krikštynoms, ar laikysitės senųjų krikšto apeigų papročių ir kokius drabužėlius išrinksite savo vaikui krikštynų apeigoms.

Pagal senuosius krikštynų papročius krikšto drabužėliais turėdavo pasirūpinti vaiko krikštatėviai, tačiau šiandien tokios tradicijos nėra griežtai laikomasi, todėl šios užduoties įgyvendinimu gali pasirūpinti ir vaiko tėveliai.

Renkantis drabužėlį vaiko krikštynoms, svarbu nuspręsti, ar šiai progai norėtumėte įsigyti naują pirktinį rūbelį, ar šventinį drabužių ansamblį ketinate susikomplektuoti iš jau turimų variantų. O gal tokią ypatingą dieną svajojate vaikutį papuošti nertais ar megztais – šventiniais drabužiais?

Krikštynų drabužėliams nėra keliami ypatingai griežti reikalavimai. Tačiau nereikėtų pamiršti, kad norint paisyti senųjų tradicijų, vaiką derėtų rengti baltos spalvos drabužėliais. Pagal katalikiškąją tradiciją, ši spalva simbolizuoja kūdikio tyrumą, nekaltumą ir jam suteiktą krikšto malonę. Tačiau šiandien galime pastebėti ir įvairesnių krikšto drabužių atspalvių. Mėgstantys eksperimentuoti tėveliai gali drąsiai rinkti kreminius, rausvus ar dramblio kaulo spalvos drabužėlių ansamblius.

Drabužio pasirinkimui nemažai įtakos turės ir metų laikas, kuriuo nusprendėte pakrikštyti vaikelį. Pavyzdžiui, karštą vasaros dieną jūsų atžala puikiai jausis su trumparankoviu lengvos medžiagos apdaru, tačiau esant vėsesnei temperatūrai nepamirškite vaikui apvilkti megztuko. Prie krikštynų aprangos derės baltas, švarkelio tipo, susagstomas megztukas.

Drabužio kokybė – svarbiausias kriterijus renkantis apdarus. Juk vaiko krikštynos – ypatinga ir nepakartojama šventė, aplankanti tik vieną kartą gyvenime! Be to, pasirinkusios gero ir kokybiško audinio drabužį, vėliau galėsite jį perleisti ateinačioms kartoms: taip pradėsite gražią šeimos tradiciją.

Krikštynų drabužėliai – svarbus krikšto apeigų simbolis. Jie turi būti ne tik patogūs, tinkantys jūsų vaikui, bet ir patikti jums, todėl savo mažajam išrinkite tikrai ypatingus „angeliškus“ drabužėlius.

Krikštynų patarimai:

Tėvams:

Rinkdamiesi krikšto tėvus pagalvokite ar tikrai jie galės ir norės tinkamai rūpintis Jūsų vaiku.

Aptarkite su krikšto tėvais ko tikitės iš šventės, kokius darbus norite atlikti patys, o kokius krikšto tėvai kas pirks vaikui rūbelius, žvakę, kas pasirūpins tortu ir pan.

Pasidomėkite gal giminėje yra kokia sena krikštynu tradicija, kurią būtų galima pritaikyti. Galima kurti ir savo tradicijas.

Jei krikštijate antrą ar trečią vaikuti, galima naudoti vyresnių broliukų ar sesučių krikšto rūbelius. Sakoma, jog tada broliai ar seserys visą gyvenimą gerai sutars ir nesipyks.

Galite padaryti svečiams mielas nedideles atsiminimo dovanėles.

Jei krikšto tėvus renkatės tokius, kurie vienas kito nepažįsta, būtų gerai jei jie turėtų proga susipažinti dar iki šventės.

Krikštatėviams:

Jei gavote kvietimą būti krikšto tėvais atsakingai tai apgalvokite: ar tikrai galėsite rūpintis vakeliu netik per gimtadienius nuperkant dovaną, bet nuolat skirti jam dėmesio, domėtis jo gyvenimu.

Išsiaiškinkite su tėvais, ko jie tikisi iš Jūsų. Kokios būtų Jūsų pareigos per krikštynų šventę ir vėliau.

Pagal tradicijas krikštamotė turi pasirūpinti vaiko krikšto rūbeliais ir pyragu (tortu). Tačiau dabar dažniausiai pasiklausiama ir tėvų nuomonės, kokių rūbelių jie norėtų. O kartais susitarus rūbelius perka patys tėvai.

Krikštamotė taip pat turėtų išsiaiškinti ar ji turi pasirūpinti krikšto žvake ir jos puošimu, ar tai darys tėvai.

Taip pat reikia išsiaiškinti ar tėvai švęs tik savo šeimos rate ar kvies daugiau svečių. Dažnai dabar krikštynas norima paminėti ne tik sėdint prie stalo, bet sugalvojant idomių žaidimų (kuriuos praveda krikštatėviai), mielų siurprizų (atminimo dovanėlių ar pan.).

Taip pat populiarėja Krikštynų laikraštuko kūrimas. Jame linksmai ir žaismingai pasakojama apie vaikutį, krikštynų šventę, svečius. Jį dažniausiai taip pat kuria krikšto tėvai.

Reikalavimų krikštatėvių aprangai nėra. Jei patinka galima rengtis ir juodais drabužiais.